De 8 bästa böckerna jag har läst hittills i år

 
 
1-4 SALT TO THE SEA, A COURT OF MIST AND FURY, THREE DARK CROWNS, TEN THOUSAND SKIES ABOVE YOU
 
Tycker ändå att min topp fyra är väldigt självklart. Salt to the Sea av Ruta Sepetys är en bok jag alltid kommer att komma ihåg, då den är så väldigt viktig och bra. Inget i år kommer nog kunna slå bort den boken från sin första plats. Andra platsen känns också väldigt självklart i och med A Court of Mist and Fury. Läste ut den på en eller två dagar, och den är väldigt lång. Det gick verkligen inte att släppa den (& trean kommer nästa vecka!). Three Dark Crowns är lite ut av ett wildcard. De första hundra sidorna är otroligt tråkiga, men resten är ren magi. Karkatärerna är briljanta - och det här är en bok jag brinner för mest på denna lista. Ten Thousand Skies Above You är den bästa Firebird-boken, i en fantastisk trilogi. Därför blir den också självklar på den här topplistan. 
 
5-8 SINCE YOU'VE BEEN GONE, DEFY THE STARS, AND THEN THERE WERE NONE, LAST SACRIFICE
 
Här blir det lite mer blandat, när den första sommarboken kommer. Since You've Been Gone. Läste tre Morgan Matson böcker på rad (alla förutom Second Chance Summer, som jag redan hade läst) och det här var den överlägset bästa av tre fantastiska böcker. Defy the Stars är den bok jag senast läst ut på den här listan, och är den första boken i Claudia Gray's nya serie. Läste ut den i one sitting, vilket säger något om dess kvalitet. And Then There Were None är den enda boken på den här listan som inte har skrivit på 2000-talet. Den var fantastisk då man alltid fick gissa vem det var som mördade alla, samtidigt som det var underhållande att följa i vilken ordning de försvann. Last Sacrifice är den avslutande boken i en serie jag aldrig trodde att jag skulle älska så mycket som jag gjorde - Vampire Academy. Rose är mitt litterära jag.
 

Filmrecension: guardians of the galaxy vol. 2

 
Den första Guardians of the Galaxy filmen var något många såg fram emot. Man undrade kring vilka dessa karaktärer faktiskt var - och hur den här storsatsningen skulle se ut. Biograferna var fullsatta, och en stor majoritet blev otroligt nöjda med vad dem såg. Inte jag. Men det fanns ändå ingenting att klaga på kvalitetsmässigt. Mitt enda fel med filmen var dess oseriösa ton. Igår kom uppföljaren framför en tom biosalong - och här kan man klaga på ungefär allt. Handlingen, karaktärerna, humorn. Ingenting fungerade.
 
Självklart hade jag mina problem med den första filmen - med humorn, som sagt, men även med den underutvecklade skurken. Trots det - hade ändå den första filmen en utvecklad handling. Vi fick ett rymdäventyr, där allt kändes genomtänkt och planerat. Det fick vi inte i den här filmen. Vi fick premissen att denna uppföljare skulle utforska Peters ursprung - vem är hans pappa? En premiss, som föll snabbt. Ego presenterades efter bara några minuter in i filmen - och man visste direkt att han inte var den ultimata faderfiguren. Förutsägbart, vilket gör att hela filmens handling (som då cirkulerar kring Ego) faller samman. Guardians of the Galaxy saknar direktiv och motivation. 
 
Om filmen får något rätt dock, så är det effekterna. Marvel vet verkligen hur man skapar en vacker film, speciellt när den utspelar sig i rymden. Vi fick fantastiska rymdsekvenser, vi fick fantastiska planeter och städer. Speciellt Egos egna planet, var en fröjd för ögat. Tillsammans med dessa vackra effekter, fick vi även en otroligt vacker begravning. I Asgård-stil, när kroppen blir en del av rymden. 
 
 
På tal om dödsfallet, måste jag även klaga på skådespelarinsatserna. Vet inte om det handlar om manuset, eller om det handlar om skådespelarna i sig - men det emotionella och det seriösa i filmen föll väldigt platt. Detta gör även att man drar sig mer till det komiska, vilket är problematiskt - speciellt för mig. Vill inte ha en komedi, vill inte ha oseriösa kommentarer som förstör en hel film. Detta förstör även karaktärerna, då jag i den här filmen tyckte om Star-Lord ännu mindre än vad gjorde i den förra filmen. Samtidigt som Gamora fortfarande missanvändes. Om det var någon karaktär som faktiskt utvecklades, så var det Rocket. Han var den som fick ta de tyngre scenerna, och gjorde det briljant - trots att han enbart är en datoranimerad tvättbjörn.
 
Så, sammanfattningsvis var det här lite av en katastrof. Men jag är faktiskt inte besviken, för jag hade inte några förhoppningar överhuvudtaget. Det var ändå en underhållande film trots att den var väldigt underutvecklad och saknade direktiv. Spretig, icke-genomtänkt och förutsägbar är väl egentligen de ord som bäst beskriver årets andra Marvel-relaterade film. Men nu väntar vi istället på Thor, och kanske till och med Spider-Man. För det är två filmer som jag tror kan bli bättre än vad detta resulterade i. Men om ni tycker om lättsamma och vackra filmer, och egentligen inte bryr er om den är underutvecklad eller inte - så kan den här nog vara magisk. 
 
Betyg: 3 av 5
 

Serier jag har slutat kolla på

 
Ja, jag lever. Ja, jag vet att jag inte skriver så ofta som jag brukade göra. Men vet ni vad? Just nu bryr jag mig faktiskt inte. För ibland känns bloggandet som ett tvång - och det tar bort all glädje från det. Därför har jag nu på den senaste tiden försökt hitta ett mer nyttigt förhållande till min blogg, en balans. Därför blir det inte lika mycket inlägg som det blev förut, men jag hoppas det är okej. Kollar heller inte på lika mycket serier som jag gjorde förut. Skjuter upp avsnitt och slänger vissa i soptunnan. Dessa följande är de jag har slängt i soptunnan. 
 
            13 Reasons Why | Varför? För att det är en väldigt problematisk serie. Bör ha triggervarningar för folk som behöver det. Fy skäms. 
            Shadowhunters | Varför? För att det är en riktigt dåligt filmatisering, samt serie. 
            The Arrangement | Varför? För att den inte var tillräckligt intressant för att ha kvar. 
            Making History & Time after Time | Varför? Har redan nämnt dessa förut, men de var riktigt stora besvikelser. 
            Riverdale | Varför? Uppehållet fick mig att tappa intresse helt och hållet.