Första intryck av still star-crossed

 
Nej, det här var verkligen ingen höjdare. Egentligen kanske jag förstod att det faktiskt skulle bli såhär, att serien inte skulle bli bra. Men ändå blev jag besviken. Kanske främst eftersom att jag faktiskt tyckte om boken så mycket som jag gjorde. Men det kändes lite som att de slaktade verket skrivet av Melinda Taub i denna pilot. Ingenting var detsamma, för mig i alla fall. Speciellt inte karkatärerna.
 
Om det är något som är viktigt för mig i en bokadaption, så är det faktiskt karaktärerna. Det är främst dem som är boken. Men i Still Star-Crossed tyckte jag inte riktigt att de var värda sina namn. Speciellt inte Escalus, där skådespelaren inte riktigt fungerar för mig. Hade till och med problem med Rosaline. Hon kändes inte alls lika äkta som hon faktiskt gjorde i boken, och jag tyckte verkligen inte om att de skapade en romans mellan Escalus och henne. De var inte involverade från början, knappt överhuvudtaget.
 
Det fanns dock de karkatärer som för mig nästan satte på pricken. Livia, främst, var en av dessa. Men även Benvolio, som verkade ha samma personlighet som visades upp i boken. Tycker också att de mindre karaktärerna var bra gjorda - speciellt överhuvudena i familjerna Capulet och Montague. Bra skådespelarval. Isabelle med, var ett bra skådespelarval. 
 
På tal om Isabelle, tyckte jag att det var bra att Shonda Rhimes valde att faktiskt ha med henne mer i berättelsen. För i boken så är hon bara med i början, och i slutet, då hon faktiskt inte bor i Verona. Kommer bli roligt att lära känna henne mer under den här seriens gång, trots att hon i den här piloten var relativt personlighetslös. 
 
Men förutom karaktärerna, var mitt främsta problem ändå det jag fruktade mest. Kvaliteten. Den var lägre än jag hade förväntat mig, mycket lägre. Tyckte inte om kostymerna, då de såg billiga ut vid inzoomingarna. Tyckte inte om hur Verona såg ut. Tyckte inte om manuset, speciellt inte det för Romeo och Julia. Nej, det var inte mycket som kändes rätt för mig i det här första avsnittet. Men det var ändå bara ett första avsnitt. Ett avsnitt som egentligen inte var med i boken överhuvudtaget. Så jag får helt enkelt hoppas att det blir bättre. 
 

Bokrecension | still star-crossed

 
"Serien har premiär imorgon, det kanske är dags att läsa igenom boken?", tänkte jag mitt på dagen imorgon. Där började mitt uppdrag att faktiskt hinna läsa igenom Still Star-Crossed av Melinda Taub på några timmar. Turligt nog klarade jag faktiskt av detta, och blev klar ungefär vid midnatt igår. Såg avsnittet för bara några minuter sedan. Men vad tyckte jag då om boken? Låt oss gå igenom allt, kategori för kategori. Karaktärer, handling, överlag. Hur bra var detta?
 
KARAKTÄRERNA 
 
I Still Star-Crossed får vi främst följa två karaktärer. Rosaline och Benvolio. En som anses vara av hus Capulet, och en som faktiskt är av Montague. Dessa är de två karaktärer som det egentligen handlar om. Men vi får även ett par mindre karaktärer. Livia, Escalus, Paris och högt uppsatta människor hos Capulet och Montague. Respektive hus. Karaktärerna tyckte jag egentligen blev, till slut, det bästa med den här boken. Främst eftersom att vi verkligen får gå på djupet i deras personligheter. Rosalie och Benvolio blev till slut mina överlägsna favoriter, och det var fint att se dessa hus föras samman - trots att det inte var på det sätt Escalus menade. VI fick väntade karaktärsutvecklingar, och vi fick oväntade karaktärsutveckling och det var det som gjorde den här boken så speciell. 
 
HANDLINGEN 
 
Men handlingen bidrog också till bokens glans. För den bidrog med att det här inte bara blev en romantisk bok - utan så mycket mer. För vi fick mystik! Vi fick drama! Vi fick mordgåtor! Den valda handlingen bidrog med att det egentligen var omöjligt att sluta läsa den här boken. Det var bara en aspekt med handlingen som för mig kändes lite svag - och det var slagsmålsscenerna. Brukar ha problem med dessa överlag i böcker, och det var inget undantag här. Annars finns det ingenting att klaga på här egentligen. Vi fick följa med på en resa av både romantik och ett mordmysterium i Verona, samtidigt som vi får fortsätta undersöka Shakespeares' skapade värld. Fantastiskt!
 
ÖVERLAG
 
Så överlag var det här en bok jag verkligen, verkligen tyckte om. Främst eftersom att den var väldigt annorlunda, och inte lika problematisk som Shakespeares original. Vi fick en romans som faktiskt blomstrade i och med Rosaline och Benvolio. En romans som inte helt och hållet slutade i misär. Men till detta fick vi även Verona! Fantastiska Verona, som vi fick utforska i och med familjerna Montague och Capulet. Deras mordiska planer ledde oss till ett antal hörn av staden. Så det blev en resa, egentligen. En resa både till handlingen, men även till karaktärerna då de fick utvecklas genom berättelsens gång. Still Star-Crossed är en fantastisk bok, helt enkelt, som nästintill har allt. Mitt betyg blir därför 4.5 av 5. 
 

Inför Still star-crossed

 
Inatt har Still Star-Crossed premiär! Den nya serien som baseras på boken vid samma namn, där man fortsätter berättelsen om Romeo och Julia i Verona - efter deras dödsfall. Så vi kommer alltså att få upptäcka mer intriguer mellan Capulet och Montague familjerna. Därför tänkte jag nu gå igenom förväntningar och farhågor jag har.
 
Först mina förväntningar. Jag har inte läst Still Star-Crossed (håller på just nu), men jag har läst Romeo och Julia, så jag har egentligen ingen aning om vad vi är in for. Men vad jag hoppas på, främst, är att vi får en neutral serie. En serie där ingen familj visas upp som den rätta familjen, utan att man istället får välja själv vilken man tycker om bäst. För utifrån vad jag läste i Romeo och Julia, har jag ingen uppfattning ännu om vilken sida jag står på. Även fast jag lutar lite åt Capulet-hållet.
 
Förutom att den är neutral, så hoppas jag att man får tidsperioden rätt. Även fast det inte finns någon stämplad tidsperiod för när den utspelas, så är det ändå relativt accepterat att det är en italiensk renässans-berättelse. Så antagligen 1400 eller 1500-tal. Mina favoritårhundraden. Så jag hoppas på målade väggar och tak! Och mäktiga klänningar! Men detta tror jag faktiskt att de kommer att lyckas med, om något.
 
     
 
 
 
Om man istället kollar på farhågor, så är egentligen hela serien en för mig. Men om man kollar lite mer specifikt, så är min främsta farhåga dialogen. För om det är någonting en sån här serie kan misslyckas med, så är det nog en tråkig eller dålig dialog. Att det blir "stelt", främst eftersom att det faktiskt är under renässansen. Men eftersom det är Shondaland, så tror jag ändå att det inte blir så. 
 
Sedan är jag väldigt rädd för kvaliteten överlag. Kommer skådespelarna hålla? Kommer jag kunna ta Coombs seriöst i hans löjliga utstyrsel? Kommer det vara ett format som lyckas vara intressant under ett flertal avsnitt? Kommer det se billigt ut? Det finns så mycket som verkligen kan gå fel med liknande serier. Men efter att ha läst lite tidiga recensioner, är ändå det här en serie jag verkligen tror på. Alla har varit positiva! Så det här kanske blir en stor succe för ungdoms perioddraman, som knappt existerar. Håller tummarna. För mer period- och kostymdraman behövs verkligen.
 
     
 
Mitt första intryck kommer upp imorgon. Tror ni att Still Star-Crossed blir en succe?