Temavecka #5: två girl-power serier som utspelar sig på 1900-talet

 
 

«I want to show the world that I can do more than stand there and look pretty»

 

Snart är temaveckan över, tyvärr! Men vi har i allafall tre inlägg kvar, och vi börjar med att tipsa om feministiska serier som utspelar sig på 1900-talet. Först hittar vi The Astronaut Wives Club, som jag kollade igenom på en dag tidigare i veckan. Den här serien handlar, precis som den säger, om ett par astronauters fruar. Hur dem hanterar att deras män åker upp till rymden, hur dem hanterar orättvisor både i världen och hos NASA. Otroligt starka kvinnor med en otrolig kostymdesign hittar vi i den här serien. En stor favorit för mig bland mini-serier.
 
 
«For every man there was an inferior woman, for every writer there was a checker, said Nora Ephron.
They were the artists and we were the drones»
 
Det här är en Amazons serier, som man skulle "pilotrösta" om, men som precis som alla serierna på kanalen får en hel säsong. Serien har premiär i slutet av oktober, men en pilot finns redan ute som man kan se på. Jag har dock inte sett den här (än), då jag vill spara det till själva premiären, men jag är otroligt taggad inför Good Girls Revolt. En till girl-power serie som utspelar sig på 1900-talet, mer specifikt 60-talet på en tidning. Om ni kollar på Imdb kan ni även se att den här serien har en väldigt bra skådespelarskara, så det här är en självklarhet för mig.
 
 
Under den här veckan, kommer ett avsnitt komma upp varje dag som handlar om klassiker, jag har dock valt att använda det här med som "klassiskt" och kommer bland annat gå igenom perioddraman och filmatiseringar av klassiska böcker. Det här är en del av onsdagstemat och Karin, Elsa, Felicia och Sara kommer också skriva inom detta. Min twist är att hylla kvinnor, därför ska det handla om kvinnliga huvudroller i perioddraman och kvinnliga författare bakom böckerna. Här valde jag att ta upp 1900-talet, och två girl-power serier. Båda dessa är även baserade på böcker.

Pitch: the interim (1x02)

 
«Ginny tries to fit in with the team despite the resurfacing
of a sexist comment made by Al. Meanwhile, Mike copes with
the end of his marriage and mortality of his career;
and Blip faces the fallout of Evelyn defending him to the media»
 
Så bra, så otroligt bra. Pitch gjorde det, Ginny Baker gjorde det. "A woman’s not responsible for her own sexual assault because she went in the wrong locker room. That’s not only wrong, it’s dangerous. We don’t need to make sure that every girls goes in the right room, we need to make sure every boy knows it wrong to rape.". Fler serier behöver visa det här, visa att det inte är kvinnans fel. Om det uppmärksammas här - kanske folk lär sig. Själva avsnittet, The Interim, kanske var lite överallt. Men jag älskade det ändå. Alla karaktärer är fantastiska, även fast dem verkar vara inställda på att ta väldigt många felbeslut. Jag älskar vänskapen som börjar byggas mellan Mike och Ginny. Jag älskar att The Astronaut Wives Club's Betty var med i serien som en reporter, och Mike's ex-fru. Jag bara älskar det - och jag hoppas att jag kan få fortsätta göra det säsongen ut.

Temavecka #4: 1800-talet med victoria

 
«Every inch a Queen»
 
Fjärde temadagen - över hälften, och jag tänker självklart tipsa om Victoria. Utgångspunkten idag är 1800-tal och som tur är, utspelar sig Victoria under det bästa århundrandet. Om ni har missat den här serien, följer ni inte min blogg. För det här är ungefär allt jag pratar om! Serien handlar i alla fall om den brittiska drottningen Victoria - och ska följa henne genom hennes liv, om jag har förstått rätt. Säsong ett har sin säsongsfinal om två veckor - men som tur är har den redan blivit förnyad till en andra säsong. Det här är en av mina favoritserie. Det blev den efter enbart ett avsnitt. När man haft en tuff vecka i skolan, kan man alltid längta till söndagskvällen - när man får sitta framför ITV och kolla på det senaste avsnittet av Victoria.
 
 
«Her country. Her heart. Her majesty»
 
Som namnet ger iväg, riktar den här filmen in sig på hennes ungdom och giftermål till Albert - till skillnad från Victoria som går igenom hela drottningens liv. The Young Victoria är en film som släpptes för sju år sedan, alltså 2009. I huvudrollen hittar vi Emily Blunt, som är en stor favorit, och i rollen som Albert hittar vi Rupert Friend. Den här filmen är en dramatisering - det erkänner den till och med i handlingen, men för mig - är den här precis lika lättsmält som serien. Vilket jag älskar! Om man ska jämföra (vilket man inte bör!) så är det enda som är bättre med den här kostymerna. Även fast det här är en stor favorit, så når den inte upp till Victorias nivåer. Men som sagt, ändå en fantastiskt film om den fantastiska drottningen.
 
 
Under den här veckan, kommer ett avsnitt komma upp varje dag som handlar om klassiker, jag har dock valt att använda det här med som "klassiskt" och kommer bland annat gå igenom perioddraman och filmatiseringar av klassiska böcker. Det här är en del av onsdagstemat och Karin, Elsa, Felicia och Sara kommer också skriva inom detta. Min twist är att hylla kvinnor, därför ska det handla om kvinnliga huvudroller i perioddraman och kvinnliga författare bakom böckerna. Här handlar det om 1800-tal, mer specifikt fantastiska Drottning Victoria.