Filmrecensioner | edge of seventeen & hidden figures

 
Det här är en film som utspelar sig på en skola. Det här är en film som handlar om en sjuttonårig tjej. Den här tjejen har förlorat sin pappa, har en mamma som inte beter sig som en förälder, har förlorat sin bästa vän till sin bror och har inga vänner överhuvudtaget. Hon är inte lycklig. Hon tycker inte om sig själv. Det är det som gör den här filmen till den bästa i sin klass. Vi får alltid höra om hur fantastiskt high school är, men The Edge of Seventeen berättar om motsatsen. Hur miserabelt high school är.
 
Först och främst handlar den här filmen egentligen om varför vår huvudroll får ett sammanbrott. Hon sitter med sin lärare och berättar om att hon vill ta livet av sig, och berätterar för oss hur hon kom till den punkten. Det är här allt tas upp med hennes döda far, hennes dåliga självförtroende, samt hennes bästa väns förhållande till hennes bror. Det är dock sammanbrottet som tar mig över kanten, som får mig som tittare att tycka den här filmen är otrolig. Hailee Steinfeld briljerar i huvudrollen genom att visa alla möjliga känslor inom en instabil människa. Det här var bland det bästa jag har sett i år.
 
Betyg: 4.5/5
 
 
 Det som är bäst med den här filmen är att den inte koncentrerar sig på det negativa. Det var ett otroligt segregerat samhälle, och det är det antagligen delvis idag också, men det bästa sättet att lyfta det på är att hitta lycka någonstans djupt där inne. Det är precis vad Hidden Figures gör. Dem tar en hemsk och orättvis situation och gör den fantastisk. Vi får se tre av världens smartaste kvinnor - Katherine Johnson, Dorothy Vaughn, Mary Jackson - göra stordåd. Istället för att se hur hemskt dessa kvinnor hade det, fick vi se hur dem skapade något vackert utav det. Orättvisor minskade med dessa kvinnors mäktiga huvuden.
 
Det här är något ganska många människor inte vet någonting om. Att det var kvinnor som delvis var hjärnorna bakom NASA's första framgångar. Eftersom att jag hade sett både Timeless och Astronaut Wives Club så hade jag en aning innan jag tog tag i det här, men det är egentligen därför det är så viktigt att man skapar sådana här filmer. Okunnighet är farligt, vilket dagens USA visar exemplariskt. Med Hidden Figures får vi reda på en viktig feministisk del av vår historia. Dem som inte tror, ser nu att vi kan. Vi kvinnor kan, faktiskt, göra vad som helst. Vi kan skapa magi.
 
Betyg: 4.5/5
 

Min månad i böcker | januari

 
Januari har varit en välidigt bra månad för läsning. Först och främst tog jag mig igenom ett antal böcker, men jag läste också bara böcker jag älskade. Vilket ses på betygen nedanför. Det blev mycket lätta böcker, mycket romantiska böcker. Men även lite historiska böcker, samt lite science fiction. Kul! Hoppas februari blir lika bra för mig när det kommer till läsning.
 
 
1 The Twelve Days of Dash and Lily av Rachel Cohn, David Levithan ★★★★☆
2 Ten Thousand Skies Above You av Claudia Gray ★★★★★
An Illustrated History of Notable Shadowhunters... av Cassandra Clare ★★★★★
4 A Million Worlds with You av Claudia Gray ★★★★★
5 P.S I Like You av Kasie West ★★★★★
6 A Tragic Kind of Wonderful av Eric Lindstrom ★★★★☆
7 Stalking Jack the Ripper av Kerri Maniscalco ★★★★★
8 Love and First Sight av Josh Sundquist ★★★★☆
9 Every Heart a Doorway av Seanan McGuire ★★★★☆
10 Salt to the Sea av Ruta Sepetys ★★★★★
 
 

Bokrecensioner | salt to the sea m.fl

 
Bokens första mening: guilt is a hunter.
 
Ruta Sepetys är det bästa som har hänt ya-historical fiction. Hon drar uppmärksamhet till viktiga historiska händelsen, och gör det så otroligt exceptionellt. Det här är Sepetys' tredje bok, som riktar in sig på den sorgliga berättelsen om skeppet Wilhelm Gustloff. Skeppet som lovade att vara räddningen från det destruktiva kriget. Som handlingen beskriver dock, kan inte alla löften hållas. I Salt to the Sea följer vi fyra personer: Joana, Emilia, Florian och Alfred, vilka alla träffar på varandra i boken. Joana är roligt nog kusinen till Lina i Between Shades of Gray, som skrev brevet som fick dem skickade till Sibiren. Men hon är även den karaktär jag tycker om mest, tillsammans med Florian. Jag tänker inte skriva så mycket om den här boken, för jag tycker det är bättre att låta mästerverk vara. Allt som behövs vetas är att för precis 72 år sedan idag, dog över nio tusen människor ombord på Gustloff - helt i onödan, för ett världelöst krig. ★★★★★
 
 
Bokens första mening: vice principal Larry Johnston extends his hand.
 
Den här boken lyssnade jag på som ljudbok. Den handlar om en blind kille som heter Will som precis har börjat i en riktig skola, en som inte är anpassad för blinda. Där träffar han relativt ett gäng nya kompisar - men även en tjej. En tjej som han märker inte är snygg enligt standard, när han genomgår en operation för att kunna se. I Love and First Sight får vi träffa Will, hans familj, hans kompisar och hans speciella tjej. Alla är fantastiska karaktärer, som vi får lära känna genom boken. Problemet med den här boken är dock att den är relativt underutvecklad. Själva aspekten med Will fungerar utmärkt, men det sker ingen utveckling och vi får ingen bakgrund. Dock är det en otroligt lättsam och en otrolig feel-good bok, så i det här fallet är det okej. Faktiskt. ★★★★☆
 
 
Bokens första mening: the girls were never present for the entrance interviews.
 
Det här är en otroligt kort bok, det är även bok som har blivit väldigt uppmärksammad periodvis. Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på när jag började läsa Every Heart a Doorway, allt jag visste var att det handlade om olika världar samt att vår huvudkaraktär är asexuell. När jag väl började läsa den, tyckte jag även att den var väldigt lik Peculiar Children, men efter ett tag hittade jag dess individualitet. Det här är en väldigt speciell bok, om man kort ska beskriva den. Den utspelas på en skola där individer samlas, som har varit till världar där dem hör hemma men sedan kommit tillbaka. Handlingen blir dock efter ett tag en mordgåta på denna skola, vilket gör boken så bra som den är. Lite för kort, men jag tror att uppföljaren kan fixa detta. Det är ändå en konst att fixa en sådan briljant på så få sidor. ★★★★☆