Filmrecensioner | edge of seventeen & hidden figures

 
Det här är en film som utspelar sig på en skola. Det här är en film som handlar om en sjuttonårig tjej. Den här tjejen har förlorat sin pappa, har en mamma som inte beter sig som en förälder, har förlorat sin bästa vän till sin bror och har inga vänner överhuvudtaget. Hon är inte lycklig. Hon tycker inte om sig själv. Det är det som gör den här filmen till den bästa i sin klass. Vi får alltid höra om hur fantastiskt high school är, men The Edge of Seventeen berättar om motsatsen. Hur miserabelt high school är.
 
Först och främst handlar den här filmen egentligen om varför vår huvudroll får ett sammanbrott. Hon sitter med sin lärare och berättar om att hon vill ta livet av sig, och berätterar för oss hur hon kom till den punkten. Det är här allt tas upp med hennes döda far, hennes dåliga självförtroende, samt hennes bästa väns förhållande till hennes bror. Det är dock sammanbrottet som tar mig över kanten, som får mig som tittare att tycka den här filmen är otrolig. Hailee Steinfeld briljerar i huvudrollen genom att visa alla möjliga känslor inom en instabil människa. Det här var bland det bästa jag har sett i år.
 
Betyg: 4.5/5
 
 
 Det som är bäst med den här filmen är att den inte koncentrerar sig på det negativa. Det var ett otroligt segregerat samhälle, och det är det antagligen delvis idag också, men det bästa sättet att lyfta det på är att hitta lycka någonstans djupt där inne. Det är precis vad Hidden Figures gör. Dem tar en hemsk och orättvis situation och gör den fantastisk. Vi får se tre av världens smartaste kvinnor - Katherine Johnson, Dorothy Vaughn, Mary Jackson - göra stordåd. Istället för att se hur hemskt dessa kvinnor hade det, fick vi se hur dem skapade något vackert utav det. Orättvisor minskade med dessa kvinnors mäktiga huvuden.
 
Det här är något ganska många människor inte vet någonting om. Att det var kvinnor som delvis var hjärnorna bakom NASA's första framgångar. Eftersom att jag hade sett både Timeless och Astronaut Wives Club så hade jag en aning innan jag tog tag i det här, men det är egentligen därför det är så viktigt att man skapar sådana här filmer. Okunnighet är farligt, vilket dagens USA visar exemplariskt. Med Hidden Figures får vi reda på en viktig feministisk del av vår historia. Dem som inte tror, ser nu att vi kan. Vi kvinnor kan, faktiskt, göra vad som helst. Vi kan skapa magi.
 
Betyg: 4.5/5